Whatsapp Kini Melancarkan Kaedah Pemindahan Duit

WhatsApp akhirnya melancarkan kaedah pembayaran di aplikasinya. Hari ini, perkhidmatan pesanan milik Facebook mengumumkan bahawa pengguna di Brazil akan menjadi negara yang pertama dapat mengirim dan menerima wang (Payment Transfer) melalui aplikasi pesanannya, menggunakan Facebook Pay.

WhatsApp mengatakan dalam catatan blognya bahawa:

pada masa ini, penghantaran wang atau membuat pembelian adalah percuma untuk digunakan oleh pengguna (iaitu, tidak ada bayaran komisen) tetapi peniaga perlu membayar 3.99% yuran pemprosesan untuk menerima pembayaran

Tambahnya lagi:

pengesahan pembayaran berfungsi dengan menggunakan PIN enam digit atau cap jari untuk menyelesaikan transaksi.

Anda dapat menggunakannya dengan menghubungkan akaun WhatsApp anda ke kad kredit atau debit Visa atau Mastercard, dengan rakan kongsi tempatan awal termasuk Banco do Brasil, Nubank dan Sicredi. Cielo, pemproses pembayaran, yang juga bekerjasama dengan WhatsApp untuk menyelesaikan transaksi.

sumber: blog whatsapp

“Kami telah membina model terbuka untuk menyambut lebih banyak rakan kongsi pada masa depan,” katanya.

Berita itu mengejutkan. WhatsApp telah menguji perkhidmatan pembayarannya di kalangan pengguna di India selama berbulan-bulan (percubaan itu menggunakan sistem yang berbeza, bukan Facebook Pay tetapi UPI), begitu banyak yang menganggap bahawa pasaran internet kedua terbesar di dunia akan menjadi wilayah pertama untuk perkhidmatan tersebut.

Tetapi Facebook masih tejerat dengan undang-undang dan peraturan di India yang menghalangnya daripada memperluas perkhidmatan pembayaran di luar pelancaran terhad, dalam pasaran yang paling besar dari segi aplikasi. India mempunyai 400 juta pengguna aktif bulanan, sementara pasaran kedua terbesar Brazil mempunyai 120 juta pengguna aktif tetap.

(Dan memang, ia akan mempunyai kedudukan yang menarik di sana kerana ukurannya. Walaupun terdapat sejumlah perkhidmatan pembayaran digital lain, termasuk Google Pay dan Paytm, tidak ada pesaing yang jelas, besar dan popular yang menawarkan pembayaran dalam aplikasi pemesejan di negara.)

WhatsApp telah diadaptasi secara tidak formal untuk tujuan komersial sejak awal lagi. Pemilik perniagaan kecil telah menggunakannya untuk bertukar-tukar pesanan dengan pengguna mengenai penjualan barang, apa yang ada dalam katalog dan sebagainya. Tetapi di bawah sayap Facebook – yang memperoleh syarikat itu pada tahun 2014 dengan harga $ 19 bilion – WhatsApp memulakan dengan sungguh-sungguh tugas besar untuk membawa sebuah rangkaian perkhidmatan perniagaan yang lebih formal.

Itu termasuk pelancaran WhatsApp Perniagaan, yang membolehkan peniaga kecil menyiarkan katalog dan pautan dalam aplikasi; pengiklan di Facebook juga dapat membuat pautan ke akaun WhatsApp mereka.

Tetapi sekarang dengan pembayaran WhatsApp, yang telah mengumpulkan lebih daripada 2 bilion pengguna, akhirnya melakukan langkah komersial yang lebih komprehensif, memberi orang bukan hanya tempat untuk berbual mengenai produk dan mengirim butiran pembayaran sahaja, malah sekarang untuk benar-benar bertransaksi dan membuat pembayaran.

Hal ini akhirnya akan memberi WhatsApp dan Facebook satu lagi peluang untuk membangun aliran pendapatan berdasarkan skala besar, yang tidak mengubah aplikasi untuk menjana wang daripada penggunanya melalui iklan dan data yang dikumpulkan di sekitar mereka – model perniagaan utama hari ini di belakang Facebook dan Instagram, aplikasi utama lain di bidang Facebook.

“Pembayaran di WhatsApp mulai dilancarkan kepada orang-orang di seluruh Brazil mulai hari ini dan kami berharap dapat membawanya kepada semua orang ketika kami maju,” kata syarikat itu.

Pengguna di Brazil akan dapat menggunakan perkhidmatan pembayaran di WhatsApp untuk melakukan pembelian dari perniagaan tempatan tanpa meninggalkan sembang mereka, kata perkhidmatan milik Facebook itu.

sumber: blog whatsapp

“Lebih dari 10 juta perniagaan kecil dan mikro adalah nadi masyarakat Brazil. Ia menjadi sifat kedua untuk menghantar perniagaan ke perniagaan untuk mendapat jawapan. Sekarang selain melihat katalog kedai, pelanggan juga dapat mengirim pembayaran untuk produk, ‚ÄĚtulis syarikat itu dalam catatan blog.

Walaupun teori WhatsApp melakukan mempunyai ciri pembayaran selama bertahun-tahun. Dari apa yang kita fahami, terdapat banyak kelewatan sebahagiannya kerana bagaimana dan di mana Facebook mahu WhatsApp melaksanakannya. Setelah dilancarkan dengan Facebook Pay.

Mengenai kawasan seterusnya untuk melancarkan perkhidmatan, tidak jelas sama ada Facebook akan terbuka untuk menggunakan kaedah pembayaran jenis lain, atau bahkan landasan pembayaran lain di luar Facebook Pay, atau jenis kes penggunaan yang akan diteruskan untuk perkhidmatan tersebut – walaupun percubaan di India, menggunakan UPI, saya menyifatkan bahawa itu bukan pendekatan yang sesuai untuk semua situasi.

Ini tetap menjadi persoalan kritikal, memandangkan kad pembayaran dan akaun bank tidak semestinya menjadi kebiasaan di setiap pasaran, terutama pasaran baru; dan jenis urus niaga lain seperti kiriman wang – di mana orang memindahkan wang kepada rakan, keluarga dan perniagaan yang sering berjauhan – adalah beberapa penggunaan telefon yang lebih popular di luar panggilan dan teks mudah. (Dan seperti yang dikatakan selama bertahun-tahun, hubungan antara pemesejan dan pengiriman wang adalah besar: aplikasi pemesejan adalah tempat orang menjalankan hubungan dan komunikasi mereka, jadi mereka adalah tempat semula jadi untuk menghantar wang.) Contoh, pembayaran di Brazil menunjukkan bahawa pengiriman wang sangat banyak di radar Facebook, jadi kita boleh mengesan kemana dan untuk apa ianya digunakan.

sumber : blog whatsapp

Seorang jurucakap WhatsApp menolak untuk mengatakan lebih banyak ketika meminta perincian yang lebih spesifik mengenai rancangan masa depan di luar CEO Facebook Mark Zuckerberg “Lebih banyak yang akan datang!”, Dari pengumumannya sendiri. Tetapi memandangkan hubungannya dengan Facebook Pay, satu dugaan yang jelas adalah bahawa kita akan melihat pembayaran dilancarkan di WhatsApp di pasaran di mana perkhidmatan tersebut kini disiarkan, termasuk A.S. dan U.K.

“Kami terus melancarkan Facebook Pay di Facebook ke lebih banyak negara di luar A.S. untuk pengalaman pembayaran yang ada, yang berbeza mengikut negara dan mungkin termasuk pengalaman seperti pembayaran dalam permainan dan pengumpul dana jika sudah tersedia,” kata seorang jurucakap Facebook. “Seperti yang telah kami katakan sebelumnya, tujuan kami adalah membawa Facebook Pay kepada lebih banyak orang dan tempat dari masa ke masa.”

Kesimpulan

Walaupun ciri pemindahan wang ini masih tidak terdapat di Malaysia dalam masa yang terdekat, namun kita harus berfikiran positif kerana kita boleh mengambil masa untuk belajar dan mengambil pelajaran bagaimana negara-negara awal terjerat dengan masalah seperti penipuan dan penggodaman sistem.

Kongsikan